Kreativ fotograf och drönaroperatör från Borlänge

Juridiskt

GDPR

Enligt GDPR så är ett foto som avbildar en person detsamma som en personuppgift. För att jag ska kunna lagra foton tagna på dig så krävs därför ditt medgivande redan innan jag trycker på kamerans avtryckare, detta eftersom bilden lagras på ett minneskort redan i kameran när jag tar en bild. Ditt medgivande gör att jag sparar alla bilder på dig framåt i tiden tills dess att du säger något annat, om inte något annat är avtalat. Jag ser det som en service till dig som kund.

Om du vill att jag ska radera foton tagna på dig eller vill veta vilken information som finns lagrad om dig, då kan du kontakta mig för att få hjälp. Är du missnöjd med min hantering så kan du vända dig till Datainspektionen.

Avtal

Vissa typer av foton kräver att ett avtal finns. Kommersiella bilder där en modell avbildas är det vanligaste. Man använder då ett releaseavtal som ger vissa rättsliga skydd till alla parter, fotograf modell och de kunder som licensierar dessa foton. Modellavtal bestämmer hur en bild med en identifierbar individ får användas.

Drönarbilder

Alla bilder och videofilmer som kräver tillstånd för publicering har tillståndets nummer från Lantmäteriet angivet i anslutning till media-filen. I vissa situationer krävs inte tillstånd och då finns inget angivet. För att lära dig mer om spridningstillstånd kan du besöka Lantmäteriet, de har enkla guider som förklarar.