Bättre bilder med mobilen

Mobilfoto
StockSnap / Pixabay

Med dessa knep så kan du också ta bättre bilder med mobilen! Det handlar egentligen bara om att tänka till lite grann innan du knäpper av den där bilden. Jag vet att det är snabbt och smidigt att bara lyfta upp mobilen och ta en bild. Ofta blir det inte så bra. Men här kommer några enkla tips som gör att du kan bli en bättre mobilfotograf!

1. Selfie

I sociala medier så dyker det upp mängder med selfies, många av dem varken bra eller särskilt genomtänkta. När du ska ta en selfie, vill du då verkligen ha med allt det där i bakgrunden? Prova att snurra runt ett varv och titta åt vilket håll du har bäst bakgrund. Det behöver inte vara så komplicerat. Tar du en selfie och får med både det ena och det andra i bakgrunden så tappar du fokus på motivet, dig själv. Kolla också att du inte får några oönskade reflektioner i skärmar, blanka ytor eller speglar!

Tänk också på att inte ha solljuset direkt i plytet, du kommer att kisa för att det är ljust och det blir inte bra. Skarpa skuggor i ansiktet är ofta inte heller särskilt smickrande! Låt solen vara bakom dig istället och låt strålarna bilda en halo bakom ditt hår. Mycket bättre och du… INGA FILTER, jag ser så sjukt många personer i ”photoshoppa min bild”-grupper på Facebook där man har tagit en selfie och sparat den med ett filter på bilden för att sedan be någon ta bort filtret… lol. Hur tänker ni? Ta en bild utan filter från början istället! 😉

2. Blixt i dagsljus

Ja, det låter knasigt. Men ibland är det faktiskt en bra idé att använda mobilens blixt när du fotograferar i dagsljus. Det du ska tänka på är att blixten däremot har väldigt kort räckvidd. Sen är det inte som många tror, att blixten är bra att använda inomhus när de är mörkt. Du kommer inte att få önskat resultat eftersom blixtljuset är kallt och ger skarpa skuggor. Det är ju egentligen inte heller en riktig blixt utan en LED-lampa som tillfälligt tänds när du tar en bild. Tänd hellre fler lampor i det rum du befinner dig i.

3. Zooma INTE

Det är så klart frestande att använda zoom-funktionen i mobilen. Men gör inte det är du snäll. Den slutliga bildkvalitén blir mycket sämre, alltså märkbart sämre. Om du absolut vill beskära bilden så gör det i efterhand. Ett alternativ till att zooma är att faktiskt flytta på dig själv, om det går så klart.

4. Använd HDR-funktionen

Du har kanske sett att det på de allra flesta mobiler finns ett HDR-läge för kameran. HDR står för High Dynamic Range och kan vara bra att använda om du till exempel har en väldigt ljus himmel samtidigt som marken är väldigt mörk. Detta eftersom HDR-funktionen tar flera bilder med olika exponering och sedan sammanfogar dem till ett enda foto.

5. Gör rent linsen!

Ja, det här borde väl vara självklart egentligen. Om du vill ha klara och fina bilder, gör rent linsen på mobilen. Det gör faktiskt skillnad! Flottiga kameralinser ger oskarpa bilder!

Lärde du dig något nytt?

Har du några bra tips som andra kan använda när de fotograferar med mobilen? Lärde du dig något nytt när du läste det här inlägget? Skriv gärna en kommentar nedan!

2 reaktioner på ”Bättre bilder med mobilen

Kommentera